„Cer de odihnă” – O invitație la introspecție și spiritualitate

Într-un spațiu sacru și profund conectat cu tradiția ortodoxă, Galeria de Artă Sacră „Maria Brâncoveanu” din cadrul Mânăstirii Turnu găzduiește expoziția de sculptură „Cer de odihnă” semnată de Laurențiu Mogoșanu. Acest vernisaj este o oportunitate unică de a pătrunde în universul spiritual al artistului, un nume consacrat al artei contemporane românești.

Născut în 1958 la Constanța, Laurențiu Mogoșanu este recunoscut pentru integrarea simbolurilor religioase în creațiile elaborate de dânsul. Lucrările sale surprind prin spiritualitate și austeritate, evocând sacrul și transcendentul prin utilizarea materialelor naturale, în special lemnul, pe care artistul îl „pictează” cu tușe fine și forme înnobilate.

„Cer de odihnă” reunește figuri creștine, precum Sfinții Martiri Brâncoveni, alături de heruvimi și serafimi, conturând o procesiune simbolică, fără început și sfârșit, care îi conectează pe vizitatori cu măreția unui ceremonial străvechi. Expoziția ne invită să contemplăm sensul adânc al martirajului și să ne raportăm la mărturia credinței ortodoxe, fără emfază, dar cu o forță puternic spiritualizată.

De dincolo de timp, portretele Sfinților Martiri Brâncoveni ne privesc resemnate, purtând, însă bucuria intrinsecă pe care ți-o oferă Lumina. Mâna Domnului – Cel - Văzut, ne binecuvântează. Heruvimii și serafimii, se înlănțuie, alături de fragmente de relicvarii, într-o procesiune fără început și fără de sfârșit. Căci Sfinții Mucenici ai tuturor veacurilor sunt îngeri în trup, după cum mărturisesc Sfinții Părinți ai Bisericii. Ei și-au dobândit Cer de odihnă, la care noi putem doar râvni, neodihniți.

Vernisajul a avut loc duminică, 23 iunie, la ora 16:30.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna septembrie 2024.

 

Galeria de Artă Sacră „Maria Brâncoveanu” – promotoare a artei religioase

Galeria de Artă Sacră „Maria Brâncoveanu”, locul unde este găzduită această expoziție, se află în incinta Mânăstirii Turnu. Aceasta se distinge prin rolul său important în promovarea artei religioase contemporane, oferind un cadru deosebit de meditație și introspecție. Prin expozițiile organizate, galeria devine o punte între tradiție și modernitate, încurajând artiștii să abordeze teme spirituale într-o manieră autentică și profundă.

Pentru cei care doresc să vadă această expoziție, „Cer de odihnă” poate fi vizitată până în septembrie 2024, dar galeria promite și alte evenimente artistice relevante în viitor. Vă invităm să descoperiți nu doar această expoziție impresionantă, ci și alte vernisaje care vor pune în lumină legătura dintre artă și spiritualitate.

Această expoziție este o oportunitate rară de a înțelege mai bine esența credinței creștine și de a descoperi un artist care, prin lucrările sale, aduce mărturia veacurilor trecute și a celor viitoare. Vă invităm să pășiți în acest univers sacru și să descoperiți frumusețea artei religioase la Galeria „Maria Brâncoveanu”.

Articole similare

Leagăn prins de stele, începuturi ...

Leagăn prins de stele, începuturi ...

Leagăn prins de stele a pornit de la o idee minunată și a devenit un vis împlinit cu ajutorul oamenilor extraordinari din comunitate, o adevărată familie pentru copiii găzduiți aici.

22 August 2024
Urma pașilor tăi - un teatru pentru suflet

Urma pașilor tăi - un teatru pentru suflet

Pe 5 aprilie 2024, la Sala Dalles din București, am trăit o seară de teatru creștin care a transformat cuvintele în emoții pure. Spectacolul „Urma pașilor Tăi” a fost o călătorie către esența spirituală, care ne-a permis să trăim fiecare clipă în conștientizare și recunoștință.

06 Aprilie 2024
„(ÎN)SEMNE” – O călătorie între vizual și spiritual

„(ÎN)SEMNE” – O călătorie între vizual și spiritual

Până pe 15 mai 2025, la Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu, situată în spațiul Bisericii Albe a Mănăstirii prahovene Turnu se poate vedea expoziția de ceramică a Mariei Cioată, denumită „(ÎN)SEMNE”.

15 Martie 2025