Leagăn prins de stele, începuturi ...

Situată în Târgşoru Vechi, judeţul Prahova, la numai câţiva kilometri de Municipiul Ploieşti şi foarte uşor accesibilă dinspre DN1, Mânăstirea Turnu din Arhiepiscopia Bucureştilor, are biserica principală ctitorită în secolul al XV-lea de către voievodul Vlad Ţepeş, aşa cum atestă pisania păstrată până astăzi. Aceasta a fost refăcută de către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, al cărui portret, în calitate de ctitor, străjuieşte de peste trei secole intrarea în biserică.

 

Mănăstirea Turnu are o istorie bogată în ceea ce privește contribuțiile către spitale sau instituții care ajutau familiile nevoiașe. Urmând această tradiție, în 2008, cu binecuvântare de la Patriarhul României, s-a înființat, la Târgșoru Vechi, Așezământul social-cultural „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Primul său obiectiv a fost centrul medical, dotat și cu un cabinet stomatologic. Banii au venit, în mare parte, din donații.

 

Părintele stareţ Valentin Mâţu visa să construiască în cadrul așezământului un spital. Prima donație semnificativă a venit din partea unei doamne care i-a sugerat părintelui să facă aici și case pentru copii. Astfel a pornit minunatul proiect al Leagănului prins de stele.

 

Construcția căsuțelor de tip familial a durat mai bine de doi ani, timp în care comunitatea din jurul bisericii s-a implicat serios în multe dintre activități. De la oameni de afaceri la persoane apropiate Mănăstirii, toți au contribuit după puteri pentru a împlini un scop nobil și foarte concret: 18 copii din centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială Prahova să se mute în casă nouă.

 

Așezământul ”Leagăn prins de stele” le-a oferit copiilor, de la bun început, nu doar un adăpost, ci un spațiu elegant, curat și luminos, utilat cu mobilier nou și având dotări moderne. Dar mai importantă decât casa este căldura sufletească, atenția și dragostea pe care o oferă oamenii angajați și dedicați așezământului. Pentru că, așa cum spunea Părintele stareţ Valentin Mâţu, copiii au răspuns identic, simplu dar impresionant la întrebarea ”Ce-ți dorești?”: ”Vreau acasă, vreau la tata, vreau la mama.” Este o provocare la care trebuie să răspundă toți cei implicați și care devin, astfel, o familie pentru fiecare dintre copiii găzduiți în Leagănul prins de stele.

Articole similare

Urma pașilor tăi - un teatru pentru suflet

Urma pașilor tăi - un teatru pentru suflet

Pe 5 aprilie 2024, la Sala Dalles din București, am trăit o seară de teatru creștin care a transformat cuvintele în emoții pure. Spectacolul „Urma pașilor Tăi” a fost o călătorie către esența spirituală, care ne-a permis să trăim fiecare clipă în conștientizare și recunoștință.

06 Aprilie 2024
„(ÎN)SEMNE” – O călătorie între vizual și spiritual

„(ÎN)SEMNE” – O călătorie între vizual și spiritual

Până pe 15 mai 2025, la Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu, situată în spațiul Bisericii Albe a Mănăstirii prahovene Turnu se poate vedea expoziția de ceramică a Mariei Cioată, denumită „(ÎN)SEMNE”.

15 Martie 2025
„Cer de odihnă” – O invitație la introspecție și spiritualitate

„Cer de odihnă” – O invitație la introspecție și spiritualitate

Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu vă invită la expoziția de sculptură "Cer de odihnă", semnată de Laurențiu Mogoșanu.

 

Vernisajul a avut loc duminică, 23 iunie, la ora 16:30.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna septembrie 2024.

29 Iunie 2024